Sinji vrh

Sinji Vrh - InCastra

Gosta, ki prvič obišče Sinji vrh, očara čudovit razgled na Vipavsko dolino, ki se razširi vse tja do Karavank, Benečije in Istre. Najprej ni bilo tam gori nad Ajdovščino tako rekoč nič. A gospa Irma in gospod Hieronim sta preprosto videla, kaj bi lahko zraslo. Poprijela sta za delo in ustvarila turistično domačijo, katere sloves odmeva po vsem svetu. Poslanstvo svojih staršev sedaj nadaljuje sin Kristijan s svojo izbranko Beti.

Sinji vrh

Sinjemu vrhu je bilo najbrž namenjeno, da se bo tam odvilo toliko dobrega za večnost. Tukaj se namreč odvijajo številne umetniške delavnice, seminarji, joge… Veliko je tudi jadralnih padalcev, saj je v neposredni bližini vzletišče. Sem zahajajo skupine in posamezniki, ki so začutili nagovor prostora in narave. Na višini dobrih 1000 metrov lahko gost doživi še marsikaj prijetnega: nekateri se sem gor le umaknejo iz doline v vročih poletnih dneh, drugi uživajo v pohajkovanju po neskončnih gozdnih pešpoteh, tretji jadrajo s padali, kolesarijo, nekateri tudi meditirajo in preprosto uživajo v naravi. Svoj prostor so našli tudi športni plezalci, ker so v bližini odkrili plezalne stene.
Sinji vrh je tudi odlično izhodišče za oglede bližnjih zanimivosti: jam, vrtač, škrapelj, ledenic, Smrekove drage, Otliškega okna, Kamnite spirale ob Otliškem oknu …

Na Sinjem vrhu gostom strežejo hrano, ki jo v večini pridelajo na lastni ekološki kmetiji. Njihova vizija je ohranjati tradicionalne gorjanske jedi s pridihom svežine, katerim sledijo z lastnim ustvarjanjem s pomočjo zelišč, ki jih sami nabirajo v okolici našega penziona. Gostom vedno ponujajo lokalne in sezonske jedi, ki se spreminjajo glede na letni čas. Ne glede na letni čas pa lahko na njihovem meniju vedno najdete domače suhomesne izdelke (divjačinske salame, klobase, pancete, pršut in več vrst sirov), razne namaze ter goveji ali jelenov carpaccio. Kot hišno specialiteto ponujajo jelenovo pečenko in jagenjčka iz ekološke reje. Poleg mesnih jedi pa lahko kot hišno specialiteto izpostavijo domače štruklje, koprivove radi postrežejo kot prilogo, orehove pa kot sladico.

V penzionu imajo na razpolago 12 sob, v katerih je prostora za 20 do 25 ljudi. Sobe so prve in druge kategorije. Na voljo imajo 5 dvoposteljnih sob z zakonsko posteljo, 2 štiriposteljni sobi in 5 dvoposteljnih sob.

Za ljubitelje eksotike je na voljo tudi tako imenovana etnološka hiša, ki stoji korak stran od penziona. V njej se je ustavil čas in tudi sobe so urejene, kot se jih spominjamo v skritih kotičkih srca iz časov, ko so naše stare mame še živele v starih preprostih hišah.