Pivovarna Castra

Pivovarna Castra, ki jo vodiva nadobudna Ajdovca Alan in Nejc Majeršič, spada med butične pivovarne. Ideja o pivovarni se je rodila v letu 2015. Večino svoje energije pustiva v lokalnem podjetju Škrlj d. o. o., kjer sva redno zaposlena. Tam sva se tudi prvič srečala z opremo za varjenje piva. Kot mlada zagnana strojnika sva želela spoznati še ostale stvari, ki spadajo k uporabi opreme. Poglobila sva se v različne literature, prebrskala splet in se izobraževala o postopkih nastajanja zlato-rumeno obarvanega zvarka. Za končno odločitev o začetku varjenja piva pa je bilo usodno poletje 2016. Med službenim potovanjem po Združenih državah Amerike sva vročega 4. julija ob mrzlem ameriškem kraft pivu sklenila, da po prihodu domov zvariva svoje prvo pivo.

PIVOVARNA CASTRA

Kot večina domačih pivovarjev sva preko spletne trgovine kupila že pripravljene pakete za varjenje piva ter posode za fermentacijo in zvarila svoje prvo pivo. Prvo zvarjeno pivo ni bilo ravno posrečeno in pravega okusa, ampak zadoščenje ob odprtju steklenice svojega piva je bilo dovolj, da naju je pivovarstvo zasvojilo. Po številnih uspelih kuhah piva in pozitivnih odzivih prijateljev na naše zvarke sva se odločila narediti stopničko višje.

Zbrala sva pogum, preučila poslovni načrt in leta 2017 odprla pivovarno Castra, ki z začetno letno kapaciteto 50.000 l spada med nano pivovarne. Letos, leta 2019, pa je sledilo že prvo povečanje letne kapacitete proizvedenega piva na skupno količino 70.000 l. Cilj naše pivovarne je, kljub maloserijski proizvodnji, končnemu občinstvu natočiti najboljše kraft pivo, ki pusti svoj pečat.

Pivovarna Castra