Modelarsko Društvo Ventus

Modelarsko društvo Ventus je bilo ustanovljeno leta 2005, z željo po varnem in neomejenem letenju z modeli letal v okolju, kjer ne bi nikogar motili, obenem pa bi nam le-to omogočalo tudi organizacijo večjih tekmovanj. Primeren prostor smo našli na »letališču« v Vipavi, kjer delujemo že od začetka. V društvu je 47 aktivnih in več podpornih članov. Glavne aktivnosti so rekreativno letenje z različnimi modeli, med člani pa je tudi ducat zelo uspešnih tekmovalcev, ki se redno udeležujejo tekem državnega, mednarodnega ter svetovnega razreda in tam dosegajo lepe rezultate.

Člani društva večkrat letno organiziramo državna in mednarodna tekmovanja v kategorijah kot so: F3J (radijsko vodeni modeli jadralnih letal z razpetino med 3 in 4m), F5J (izpeljanka F3J modelov z vgrajenim elektro motorjem), F3F (zelo hitri modeli jadralnih letal s katerimi se leti na pobočjih), F1H in F1A (prostoleteči jadralni modeli) ter za gledalce najbolj zanimivo kategorijo GPS (velike makete jadralnih letal z razpetino do 10m, ki jih v zrak kot prava jadralna letala povleče model motornega letala). Na omenjenih tekmovanjih se največkrat meri trajanje leta, pri nekaterih je potrebno čim hitreje preleteti zastavljeno traso, pri drugih pa je potrebo model čim dlje obdržati v zraku in pristati na točno določeni točki.

Poleg tega organiziramo tudi razna srečanja, na katerih je letenje nekoliko bolj sproščeno, saj je glavni namen predvsem druženje. Ker nam je mar za okolje, v katerem delujemo, se vsakoletno zberemo tudi na čistilni akciji in počistimo okolico, redno pa skrbimo tudi za urejenost in posodabljanje naših prostorov.

V skrbi za podmladek organiziramo modelarske krožke, ki v zadnjem času žanjejo kar nekaj zanimanja, kar nas zelo veseli. Če bi radi izvedeli več in nas želite obiskati vas vabimo da obiščete našo spletno stran: http://www.md-ventus.si/.