C-Astral

C-Astral d.o.o. je podjetje, ki izdeluje brezpilotne sisteme za civilno in vojaško uporabo že od leta 2007 in je eno vodilnih na svetu v kategoriji brezpilotnih letal do 5kg. Ime podjetja izvira iz ideje »see astral« oziroma pogled v zvezde, povezano tudi z imenom za Ajdovščino – Castrum (Castra).

C-ASTRAL

Osnova vseh letalnikov je narejena na letečem krilu, ki je izdelano iz kompozitnih materialov. Izbira kompozitnih materialov in napredne aerodinamične konstrukcije omogočajo veliko vzdržljivost letalnikov, kar pripomore k veliki avtonomiji. Civilni sistemi so med kupci prepoznani kot najbolj produktivni brezpilotni sistemi v svetu. Njihovi sistemi letijo na vseh kontinentih – od ledenih Arktičnih okolij do puščav in vlažnih visokogorij, kjer jih uporabljajo univerze, inštituti, podjetja, vojska, gasilci, policija, specialne enote, obalna straža, ipd.

Osnova vseh letalnikov je narejena na letečem krilu, ki je izdelano iz kompozitnih materialov. Izbira kompozitnih materialov in napredne aerodinamične konstrukcije omogočajo veliko vzdržljivost letalnikov, kar pripomore k veliki avtonomiji. Civilni sistemi so med kupci prepoznani kot najbolj produktivni brezpilotni sistemi v svetu. Njihovi sistemi letijo na vseh kontinentih – od ledenih Arktičnih okolij do puščav in vlažnih visokogorij, kjer jih uporabljajo.

Zaposleni v podjetju so kot modelarji delovali že pred letom 1999 in tako v C-Astral d.o.o. prinesli ključna znanja aerodinamike in kompozitnih materialov, s katerimi so leta 2004 izdelali prvo brezpilotno letalo v Sloveniji. Podjetje je svojo dejavnost registriralo decembra leta 2007. Prodajni preboj podjetja je bil narejen s prodajo brezpilotnih sistemov Bramor italijanski vojski in od takrat podjetje beleži velike rasti prodaje. Skladno z obsegom poslovanja podjetja se zaposluje tudi nov kader iz vseh področji. Danes podjetje šteje 20 zaposlenih (kar je kar 11 več kot leta 2016). Pogosto sodelujejo tudi z zunanjimi pogodbeniki iz različnih področij. Občasno zaposlujejo tudi študente in sodelujejo s Tehničnim šolskim centrom iz Nove Gorice, ki mu omogočajo izvajanje šolske prakse za njihove dijake. Kot zanimivost izpostavljajo to, da do leta 2016 v podjetju ni bilo nobenega dekleta, danes pa je deklet tako v proizvodnji kot tudi v računovodstvu, razvoju in administraciji skupno kar šest.

C-Astral