Pivovarna CASTRA

Pivovarna Castra, ki jo vodita nadobudna Ajdovca Alan in Nejc Majeršič, spada med butične pivovarne. Ideja o pivovarni se je rodila v letu 2015.

Večino svoje energije pustita v lokalnem podjetju Škrlj d. o. o., kjer sta redno zaposlena. Tam sta se tudi prvič srečala z opremo za varjenje piva. Kot mlada zagnana strojnika sta želela spoznati še ostale stvari, ki spadajo k uporabi opreme. Poglobila sta se v različne literature, prebrskala splet in se izobraževala o postopkih nastajanja zlato-rumeno obarvanega zvarka. Za končno odločitev o začetku varjenja piva pa je bilo usodno poletje 2016. Med službenim potovanjem po Združenih državah Amerike sta vročega 4. julija ob mrzlem ameriškem kraft pivu sklenila, da po prihodu domov zvarita svoje prvo pivo.

Kot večina domačih pivovarjev sta preko spletne trgovine kupila že pripravljene pakete za varjenje piva ter posode za fermentacijo in zvarila svoje prvo pivo. Prvo zvarjeno pivo ni bilo ravno posrečeno in pravega okusa, ampak zadoščenje ob odprtju steklenice svojega piva je bilo dovolj, da ju je pivovarstvo zasvojilo. Po številnih uspelih kuhah piva in pozitivnih odzivih prijateljev na njihove zvarke sta se odločila narediti stopničko višje. Zbrala sta pogum, preučila poslovni načrt in leta 2017 odprla pivovarno Castra, ki z začetno letno kapaciteto 50.000 l spada med nano pivovarne. Leta 2019 pa je sledilo že prvo povečanje letne kapacitete proizvedenega piva na skupno količino 70.000 l. Njun cilj je, kljub maloserijski proizvodnji, končnemu občinstvu natočiti najboljše kraft pivo, ki pusti svoj pečat.

Želiš izvedeti več?

Klikni na povezavo

Social Share