Pipistrel

Podjetje Pipistrel Iva Boscarola je vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem.

Podjetje Pipistrel je bilo ustanovljeno kot prvi privatni proizvajalec letal v bivši Jugoslaviji. V 30 letih svojega obstoja je izdelalo različna letala: od motornih zmajev preko jadralnih in hitrih motornih letal vse do štirisedežnih letal z visokotehnološkimi hibridnimi pogoni.

Leta 2007 je model Taurus Electro postal prvo električno dvosedežno ultralahko letalo na svetu. Letalo Sinus je v rokah francoskih tekmovalcev že leta 2001 postalo svetovni prvak v svoji kategoriji, slovenski pilot Matevž Lenarčič pa je s Pipistrelovimi letali dvakrat obletel zemeljsko oblo. Letalo Virus SW je dve leti zapovrstjo zmagalo na natečaju ameriške agencije NASA, tretjič pa je zmagal Pipistrelov Taurus G4 – sploh prvo popolnoma električno štirisedežno letalo na svetu.

Kaj pa pomeni »Pipistrel«? Podjetje je bilo ustanovljeno kot majhna delavnica za sestavljanje motornih zmajev še v času bivše Jugoslavije, ko so bila vsa letališča v lasti jugoslovanske vojske, alternativno letenje pa je bilo praktično ilegalno. Ko se je Ivo Boscarol pojavil na letališču v Ajdovščini z neko stvarjo iz cevi in platna, ki naj bi letela, se je upravnik letališča kar prijel za glavo. Zmajarjem ni dovolil leteti, zato so morali počakati do večera, ko so redni piloti zaklenili hangar in odšli domov. Zmajarji so nato izkoristili pol urice časa pred temo za kratek polet na skrivaj. Ker so leteli po mraku in uporabljali trikotna platnena krila, so jih domačini v šali začeli imenovati “netopirji”. “Pipistrel” pa je latinska beseda, ki pomeni “netopir”.

Dandanes Pipistrelova zastopniška mreža prodaja letala v več kot 90 držav po vsem svetu. Iz pridnih rok zaposlenih pride po eno letalo na vsak delovni dan. Vsa energija za prihodnost je usmerjena v razvoj okolju-prijaznih letalskih pogonov na elektriko in vodik, trenutno največji projekt pa je razvoj električnega letečega taksija z navpičnim poletanjem, ki bo v prihodnosti v velikih mestih omogočil čist promet brez zastojev.

Želiš izvedeti več?

Klikni na povezavo

 

 

Pipistrel Cloud

Social Share

Dostopnost