EKO koča Nanos

Koča leži na robu Nanoške planote, kjer se razprostira pogled vse od morja in do Furlanije Julijske krajine. Bolj je znana pod ”lovsko kočo Nanos”.

Zakaj Eko koča Nanos? Trudijo se, da je koča samo oskrbovana – sončna elektrarna, voda pridobljena iz kapnice. Hrana pa skrbno izbrana od lokalnih dobaviteljev, katera je ekološko pridelana, na ta način spoštujejo naravne življenjske cikle in tako čim manj obremenjujejo naravo.

Ponujajo Vam tipične domače jedi iz Vipavske doline, po receptih ”stare mame”, od domačega narezka ( pršuta, šalama, pancete, sira) ,  jedi na žlico kot so jota, gobova mineštra, ”šelinka”, ješprenovka, do divjačinskega ali navadnega golaža, domačih njokov, testenin, klobas in zelja, ter ostalih sezonskih jedi. Kot sladice ponujajo štruklje, štrudelj in palačinke.

Postrežejo tudi z domačim kruhom iz lastne krušne peči, ter gratiniranimi palačinkami.

Koča sprejme do 50 ljudi v dveh ločenih jedilnicah. Ob lepem vremenu je možnost dodatnih zunanjih cca 70 sedišč. Prostor je primeren za manjša praznovanja, rojstnodnevne zabave, obhajila, poroke in razne zaključene družbe. Na travniku pa je možnost postavitve šotora in organizacije večjih dogodkov, kot so poroke, abrahami, ter druga praznovanja za večje število ljudi.

Kočo obkrožajo gozdovi in travniki. Neokrnjena narava in mir ponujajo naštete možnosti za pohodnike, kolesarje, gobarje in nabiralce različnih zdravilnih zelišč, ki jih na Nanoški planoti ne manjka. Ob koči se lahko otroci ”podijo” po travniku, medtem pa se starši v senčki odpočijejo. Čez dan lahko uživate v prelepem razgledu na Vipavsko dolino, ter od morja do Furlanije Julijske krajine, zvečer pa lahko uživate v sanjskih sončnih zahodih.

Je odlična točka za kolesarjenje, saj lahko na našem parkirišču pustijo avtomobil in se odpravijo raziskovati nekaj več kot 300km najrazličnejših poti po Nanoški planoti.

Koča je lahko dostopna z avtomobilom iz Podnanosa po asfaltirani poti do koče.

Pohodniki imajo številne možnosti za pohode, do cerkve Svetega Hieronima ( 1h 15 min ), do Vojkove koče ( 1h 45 min ), do Abrama ( 1h ).

Do koče je več peš poti:  iz Lozic ( 1h 15 min ), Hrašče – mimo korit ali čez Brižnik ( 1h 30 min ), Podnanos – pod zatrepom ( 2h 15 min ). Lahko se pa tudi samo sprehodijo okrog koče, po poteh v gozdu, katerih ne manjka.

 

Želiš izvedeti več?

Klikni na povezavo.

 

Social Share

Dostopnost