Osrednje prizorišče - InCastra

Predstavitev dogajanja na prireditvi InCastra.

Predstavitev podjetij in njihovih dejavnosti na stojnicah

Radio Robin v živo na prizorišču

Tudi letos bo z nami Radio Robin, ki bo poskrbel, da se bo vrtela najboljša glasba in da poslušalcem niti sekundo ne bo dolgčas. Poleg tega bo o dogajanju na prizorišču obveščal svoje poslušalce, tako da bo celotna Primorska vedela, kaj se dogaja na InCastri.

Letalske aktivnosti Aerokluba Josip Križaj na InCastri

Predstavitev letalske šole

Vsako polno uro (ob 10., 11., 13., 14., 15., 16. uri) vam bo Aeroklub Josip Križaj Ajdovščina predstavil svojo letalsko šolo. Od blizu si boste lahko ogledali letala in se seznanili z njihovimi letalskimi aktivnostmi. Za ogled se lahko prijavite na elektronskem naslovu manca.bolcina@lu-ajdovscina.si ali pa na info pultu na dan dogodka.

Panoramski poleti

Aeroklub Josip Križaj bo za obiskovalce na voljo ponudil Panoramski let nad Ajdovščino za tri osebe (65 €) in Panoramski let nad Vipavsko dolino za tri osebe (95 €). Poleteli boste z letalom Piper Pa-28 Warrior, ki leti na višini približno 500 m. Let vas bo najprej popeljal čez vas Ustje, potem pa naprej nad Vipavsko dolino.

Brezplačni poleti z ultralahkim motornim letalom ali motornim zmajem

V sklopu dogodka bomo podarili pet poletov z ultralahkim motornim letalom ali motornim zmajem, ki jih bo prispeval Aeroklub Josip Križaj. V nagradni igri bo lahko sodeloval vsak, ki bo na stojnici Ljudske univerze Ajdovščina izpolnil nagradni listek.

Animacijski kotiček FRUCTAL

Najmlajše otroke bo od 9.00 do 17.00 v svet zabave, rajanja in ustvarjanja popeljala maskota Fructal Pingo skupaj z animacijsko skupino. Ta bo poskrbela da se bodo otroci ob pitju sokcev zabavali in iz dogodka odšli polni lepih spominov in vtisov.

Voden ogled Vipavskega Križa: odhod s prizorišča ob 14.30

Obiskovalci InCastre se bodo brezplačno lahko udeležili ogleda Vipavskega Križa, nekoč najmanjšega mesta v celotni Habsburški monarhiji. Slišali bodo zanimive zgodbe o Turkih, graščakih, Benečanih, Napoleonovih vojakih, Primožu Trubarju, Janezu Svetokriškem in celo o Leonardu Da Vinciju. Vsak od naštetih je pisal delček zgodovine Vipavskega Križa.

Ogled se bo zaključil v velikanski originalni grajski kleti, kjer boste lahko poskusili kozarček domačega vipavskega vina in prisluhnili vedno aktualni pridigi Janeza Svetokriškega.

Z Letališča Ajdovščina bo organiziran brezplačen prevoz. Za voden ogled se prijavite na elektronskem naslovu manca.bolcina@lu-ajdovscina.si.

Univerza v Novi Gorici

V soboto bodo z nami na prizorišču tudi predstavniki Univerze v Novi Gorici, ki bodo za otroke, pa tudi odrasle, pripravili štiri zanimive in poučne delavnice. Obiskovalci bodo lahko med drugim preizkusili svoje znanje v poznavanju rastlin in živali in se naučili, kako s pomočjo hitrih testov, pa tudi z opazovanjem majhnih vodnih organizmov določimo kakovost vode. Mlajši otroci se bodo učili ločevanja odpadkov, še posebej pa se bodo posvetili »žepnim odpadkom«. Vas zanima, kaj pravzaprav spada pod »žepne odpadke«? Vse to in še več izveste na InCastri!

Nastop plesnega centra ADC

Plesni center ADC že vrsto let skrbi, da se svet s plesom vrti. Pridi, zapleši z nami tudi ti.

V dopoldanskem času bodo nastopili plesalci vseh generacij s pravo plesno zgodbo, ki jo pripravljajo za udeležence InCastre.

Delavnica modernega mozaika

Na InCastri bo med 10. in 13. uro ter med 14. in 17. uro potekala delavnica modernega mozaika, v sklopu katere bomo s pomočjo obiskovalcev izdelali mozaično klubsko mizico. Na podlagi pripravljenega dizajna boste lahko pri izdelavi aktivno sodelovali. Istočasno se boste seznanili tudi s tem, kakšni dizajni so primerni za mozaik in kako se naredi enostaven mozaik za klubsko mizico. Izvedeli boste tudi več o orodjih in materialih, ki se za to uporabljajo, ter se naučili oblikovati koščke za mozaik, jih aplicirati na podlago in izdelati rob oz. zaključek mozaika na mizici.

Kuhanje z Julijano - InCastra

Kuhanje Mlinotestovih testenin z Julijano Krapež ter predstavitev in degustacija lokalnih izdelkov

Tudi tokrat nas bo na Letališču Ajdovščina s svojimi specialitetami razvajala ajdovska kuharica Julijana Krapež. Poskusili boste lahko Mlinotestove sveže testenine Divita in polento z ajdo. Pridite razvajat svoje brbončice na InCastro!

CKZ InCastra

Poskrbi za svoje zdravje: Aktivnosti Centra za krepitev zdravja

Z nami bo ekipa Centra za krepitev zdravja, ki na dnevni ravni skrbi, da smo seznanjeni s tem, kako najbolje poskrbeti za svoje zdravje. Tokrat boste pri njih lahko opravili 6-minutni test hoje in 2- minutni test stopanja na mestu, testirali svojo telesno pripravljenost in se sprehodili skozi ogromen model človeškega črevesja.

PUM-o - InCastra

Animacija za otroke v kotičku PUM-o

V soboto bo za otroke, od 9.00 do 17.00 na voljo kotiček namenjen zabavi. Otroci bodo skupaj z udeleženci programa PUM-o sodelovali pri pihanju orjaški milnih mehurčkov, barvali pobarvanke, risali in se zabavali. S pomočjo poslikave obraza se bodo lahko spremenili v razne risane junake, princese, metulje in še več. Skupaj z udeleženci se bodo potopili v svoj svet domišljije in ustvarjali.

Noc ima svojo moc - InCastra

Noč ima svojo moč na INCASTRI

V sodelovanju s konzorcijem projekta Noč ima svojo moč bodo šolarji na delavnici poimenovani Drzni eksperimenti iz enostavnih predmetov izdelovali zanimive znanstvene stvaritve. V soboto si bodo obiskovalci lahko ogledali »pop-up« razstavo optičnih iluzij Optikalije, preizkusili pa se bodo tudi v hoji z očali zamenjanimi očesi.

SportPoleDance Logo - InCastra-min

Studio Sport Pole Dance

Obrni svet na glavo, je glavno vodilo, ki se ga držijo v Studiu Sport dance. To mislijo tudi dobesedno, saj je glavni šport POLE DANCE, pri katerem so obrati na glavo nekaj vsakdanjega. Poleg tega pa izvajajo tudi druge zanimivi vadbe za otroke in odrasle. Da so vadbe res zanimive in privlačne priča tudi dejstvo, da v enem šolskem letu vadbo obiskuje več kot 80 otrok različnih starosti, kar jih uvršča med največje pole dance studie za otroke v Evropi. Da je vadba zanimiva poskrbijo tudi z delavnicami, na katere povabijo tako slovenske kot mednarodno priznane artiste.

Popri - InCastra

POPRI

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina skupaj s Primorskim tehnološkim parkom predstavlja tekmovanje POPRI. Gre za tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo mladih.

Imaš idejo, kako rešiti pereč problem? Ne čakaj, prični ustvarjati svojo prihodnost!

Pridruži se nam na naši stojnici! Čakajo te interaktivne igre, spoznal boš najboljše dosedanje podjetniške ideje vseslovenskega podjetniškega  tekmovanja POPRI. Med njimi je celo zmagovalna, in to prav iz naše regije!

Delavnice za Otroke - InCastra

Doživljajske delavnice za otroke, degustacija in nagradne igre na temo domačih in umetnostnih obrti

Obiščite kotiček operacije sodelovanja LAS »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost«, kjer vas čaka zabava za celo družino.
Med 9.00 in 11.00 ter 14.30 in 16.00 bodo potekale delavnice izdelovanja domače pašte in ptičkov, kjer se bodo mali prstki lahko preizkusili v krašenju tega pekovskega peciva. Za male raziskovalce bo zanimiva tudi delavnica z živim srebrom, medtem ko se bodo odrasli lahko poizkusili v kvizu in se potegovali za lepe (in okusne!) nagrade. Ne spreglejte niti degustacije pekovskega peciva in idrijskih kulinaričnih dobrot ter drugih zanimivih
aktivnosti projektnih partnerjev.

Interbike - InCastra

INTERBIKE II

Projekt INTERBIKE II želi oživiti kolesarsko mrežo Adriabike in dati večji zagon kolesarjenju kot obliki trajnostnega prometa, tako za turiste kot prebivalce na obmejnem območju Slovenije in Italije.

V petek, ob 9.30 in ob 11.00, bo Regijska razvojna agencija ROD učencem na kolesu predstavila na novo urejeno kolesarsko pot skozi mesto Ajdovščina. Vabljeni na voden potep s kolesom po Ajdovščini!

V soboto ob 10.00 in 14.00 pa se bodo obiskovalci s kolesom skupaj z vodnikom lahko odpravili proti Vipavskemu Križu. Tam jih bo popoldan čakal voden ogled tega, nekoč najmanjšega, mesta v celotni habsburški monarhiji.

Vabljeni.

Evropski Teden Mobilnsot - InCastra

Aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti

Na InCastri se boste lahko udeležili tudi aktivnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, ki letos poteka pod sloganom »Gremo peš«. V petek bodo šolarji na veliki fotografiji mesta iskali različne lokacije in poti do nje, oskrbeli pa se bodo lahko tudi s propagandnimi letaki akcije. V okviru akcije bodo organizirani brezplačni prevozi na vse oglede podjetij. V sodelovanju z nacionalnim inštitutom za zdravje bodo šolarji z reševanjem križanke lahko osvojili uporabne praktične nagrade. Na ogled bo tudi avtomobil Zavoda Sopotniki, ki z brezplačnimi prevozi starostnikom omogoča, da se udeležujejo kulturnih dogodkov, obiskujejo svoje prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino itd.

Nastop plesne scene El1

El1 plesna scena je novejša plesna izbira, ki daje poudarek na domačnosti. Cilj njihovih nastopov je, da domov odidete nasmejani in zadovoljni in da v vas prebudijo ljubezen do plesa. Za obiskovalce InCastre bodo tokrat pripravili polurni plesni nastop.

SPOT Slovernija - InCastra

SPOT svetovanje GORIŠKA

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina nastopa kot projekti partner v okviru SPOT svetovanje GORIŠKA, ki zagotavlja izvajanje celovitih podpornih storitev za potencialne podjetnike in MSP, povezovanje različnih institucij in vzpostavljanja partnerstva za spodbujanje podjetništva na lokalni in regionalni ravni, evidentiranje potreb na lokalni in regionalni ravni.

Vabljeni, da nas obiščete.

Izposoja skuterjev pri Rent A Scooter Vipava Valley

Letos vam bo na InCastri na voljo izposoja skuterjev. Z njim se boste lahko odpeljali na ogled v izbrano podjetje ali pa na kratek izlet po Ajdovščini in njeni okolici. Kdo je za izlet?